Shimano Saragosa

Shimano Saragosa 8000

Vejl. Pris: 2499kr. 

Bremsetype: Frontbremse

Gearing 5,2:1

 

Noget af det fiskeri der vender mere og mere indpas, både i Danmark og ude i den store verden, er krævende voldsomt havfiskeri, med lettere grej, og især forsøger flere og flere sig med fastspolehjulet i stedet for multihjulet.

Derfor har vi ment det var på tide at hoppe med på vognen, og deltage i dette :o)

Der findes efterhånden rigtig mange bud på fastspolehjul til krævende fiskeri, de fleste ”store” mærker er kommet med deres bedste bud, og der er da også kommet nogle lækre ruller på markedet.

 

Her vil vi tage os kærligt af Shimanos Saragosa, som ligger i den mere fornuftige ende af prisskalaen, når vi snakker hjul i denne klasse.

Saragosa er et relativ nyudviklet hjul, som kun har været på markedet herhjemme de sidste par år, Shimano har nok ment at der skulle et lidt prisbilligere hjul på gaden end deres, ”bevares” voldsom lækre Stella hjul.

 

I denne test har jeg monteret hjulet på en Shimano kaibutsu stang, i klassen 40-60lb.

(se særskilt anmeldelse af denne)

 

Første testtur:

20 timers vragtur på Nordsøen, vi er nettop stævnet ud mod åbent hav og glæder os til at komme i gang med fiskeriet.

Fra første færd har jeg ikke rigget andre stænger til end testsættet, vi skulle fiske blandet Torsk, Lange og sej, eller hvad der nu bød sig til dernede.

 

Mit rig bestod af en 400g speedy pirk samt en enkelt 12/0 Mustad gummimankk.

 

Fiskeriet gik helt forrygende! Der var fiske hele dagen og dette hjul løste bare opgaven til UG!

Det store lækre håndtag sikre et virkelig godt greb, selve håndtaget er virkelig robust lavet og på intet tidspunkt var jeg beklemt ved at tage ordentlig fast og bare køre rundt. Til dette fiskeri havde jeg stillet min bremse temmelig hårdt, vel omkring en 12-15lb hvilket er ret kraftigt til almenligt Dansk fiskeri. Men dette hjul hold bare stand, det gav sig ikke en millimeter... 

I de enkelte situationer hvor det lykkedes en fisk at hive line af hjulet, gik det i et lækkert jævnt træk, hvor der hele tiden var total linekontrol.

Hjulet er 100% trinløs i bagstoppen, hvilket sikre omgående kontakt til din agn længere ned, og en konstant føling med hvad der sker.

 

En konklusion på denne tur, er så ubetinget kun meget positiv, dette hjul løste opgaven fuldt ud!

 

Anden testtur:

10 dages Big Game fiskeri i Kroatien er nettop i gang, vi har fisket et par dage med vores ”rigtige” Big Game grej (Shimano Tyrnos 50 og Tiagra 50, monteret på 50/80lb stænger) Allerede de første dage er fiskeriet gået virkelig godt! 2 Bluefin Tun på over 50kg. Samt 4 Albacore Tun på 14-16kg.

Denne dag ligger vi som vanligt og soler os på dækket, mens vi venter, venter og venter... Da der lyder et ordenligt skrig fra et af de store Hjul, der er hug! Vi får gjort klar og spændt min fiskemakker Nichlas i bæltet, hvorefter han fighter en Albacore i 15 kg's klassen. Da vi får landet fisken, konstatere vi, at der under båden er en stor stime af nettop Albacore. De svømmer rundt og spiser vore sardin chump, hurtigt rigger vi et par freeline stænger klar, Nichlas vælger Shimano Talica, jeg satser og vælger Shimano Saragosa.

Der går ikke mange sekunder, får jeg visuelt kan se hvad der sker ganske få meter under båden. En velvoksen Albacore tager min sardin og stikker af, det går hurtigt – meget hurtigt! Uden helt at have opfattet hvad der skete, begynder linen at ryge af hjulet, og der er bare klem på!

Min bremse stod i hugøjeblikket med et tryk på 15lb. Men det var som at høre, en havørred ta' line af et hjul som står med bremsen stort set løsnet. Fisken nåede i hvert fald at tage omkring 75m line af de 350m Spiderwire 0,30mm jeg havde på hjulet, inden jeg fik strammet bremsen, og med stramme mener jeg for alvor stramme! Jeg gav skruen det den kunne trække – hvilket er et tryk hele 30lb! Det hjalp noget på fiskens udløb, men den kunne stadig hive line af spolen...

Efter omkring 15 minutter og adskillige 100'er meter line frem og tilbage, mellem fisk og mig, lykkedes det at lande en virkelig flot, og meget godt kæmpende Albacore på ikke mindre en 16,5kg.!

 

Albacore Tuna kan på ingen måde sammenlignes med noget vi har i Danmark! Det er en fuldstændig vanvittig fighter, og noget af det mest hurtig-svømmende man kan finde.

Lige i denne situation er det tydeligt hvorfor hjulet ikke er forsynet med anti-reverse, skulle man ved et uheld komme til at slå denne til, under et udløb af denne kaliber – kan det med lethed koste en brækket finger!

 

Hermed kan jeg kun sige at dette hjul i sandhed har bestået sin manddomsprøve, jeg vil ikke tøve et  sekund, med at tage dette hjul med på endnu vildere udfordringer.

Meeeen til næste sæson har jeg bestilt det i størrelse 14000, så skal jeg ha' prøvet en Bluefin Tuna på fastspole :o)

 

Knæk og Bræk

Casper Mølgaard