Haveventyr på Nordsøen

 

Havfisker-eventyr på Nordsøen

En lystfisker beretning fra Thy

 

”Vi står 5 mand ved skibssiden, og lader endegrejet stryge mod bunden, omkring 70m nede, er det som om der sker en eksplosion ombord! Alle stænger står spændte til det absolutte maksimum, stangspidserne bevæger sig i hidsige dybe ryk, og linerne hives af vore hjul trods de godt spændte bremser…”

Selvom Danmark er et lille land, er der i internationalt sammenhæng muligheder for fiskeri i verdensklasse! Især på et felt kan især Thy byde på fiskeri, som folk gerne rejser adskillige tusinde kilometer for at opleve, nemlig Dansk Havfiskeri med udgangshavne i Thy.

Udfor Thys vestkyst, findes nogle af Europas bedste, og mest gavmilde fiskepladser. En af mine utallige ture på Nordsøen udviklede sig således…

Vi stævnede ud mod åbent hav kl. 04.30 – 6 fiskekammerater. Vejret var vel det der kunne kaldes acceptabel, og ikke noget der kunne skræmme en flok garvede havfiskere.

Vi startede fiskeriet omkring ved 07 tiden, dette over et vrag, hvor der før havde været succes. Vi lavede flere drev hen over dette vrag, men det gav ikke det helt store, et par Torsk, en enkelt Lange, samt et par mindre Sej. 

Hele morgenen sejlede vi rundt til forskellige positioner, men det var generelt lidt sløjt med fiskeriet. Hen sidst på formiddagen stak skipper hovedet ud af styrehuset og sagde: Prøv lige at dumpe her! Der var godt at lodde, så det kunne jo være interessant? Vi stod nu klar alle mand, men lagde ikke 100% koncentration i det fra starten, da fiskeriet jo ikke havde været det bedste indtil nu.

Ned røg vores respektive grej, og nærmest som et lyn fra en klar himmel stod alle vore stænger med fuld fleks! I hidsige voldsomme ryk, blev linen hevet af hjulet, og vi kikkede forbløffede på hinanden. Hold da kæft – fløj det gennem vores hoveder, skipper havde da vist ramt noget…

 

At dømme efter måden fiskene huggede på, og det faktum at ingen af os havde nået bunden, var der ingen tvivl om hvad vi havde ramt. Vi stod nu midt i, hvad der skulle vise sig at være en gigantisk stime ufattelig stærke Mørksej, og inden længe begyndte der virkelig at komme fisk på dæk. Mange fisk! Sej i voldsomme mængder, i starten fiskede vi bare med en enkelt farvestrålende pirk, men inden længe prøvede vi også at montere nogle ophængere. Da gik det fuldstændig over gevind! De næste 2 timer, var som i fordoms tid i styrketrænings centret, vi hev og sled, med sved på panden - alle stænger stod med fuld fleks konstant, og vi væltede i bogstavelig forstand fisk på dæk. Selvom vi alle stod med grej, og hjul beregnet til stærke og godt fightende fisk, var vores arme efter omkring 60-70 fisk til hver, på grænsen til lange.

Fiskeriet kunne sidestilles med det Makrelfiskeri, der sommetider kan opleves langs Thys kyster, der hvor fiskene også bare væltes i båden 2-3 ja 4 stk. ad gangen. Her var det bare ikke makreller, men flotte mørksej fra ca. 2 kg. Og opefter - ja de største på omkring 8-9 kilo! Efter over 2 timer med dette fantastiske fiskeri, var folks arme virkelig ved at have nået en kritisk længde, og vi lignede nærmest en flok Orangutanger eller Gibbonaber. Fuldstændig euforiske over fiskeriet, havde vi nærmest lukket verden ude, der var virkelig blevet fanget mange fisk, så mange at der faktisk ikke var flere tomme kurve tilbage at putte fangsterne i.

Samtidig var vejret i nærmest al ubemærkethed blevet noget værre, vi lagde nu på grænsen til omkring 10-12 m/s – så med næsten 3 timer til havn satte vi snuden hjemover. Efter en time med kursen mod Hanstholm, skulle vi dog lige prøve et enkelt vrag mere. Vi holdt godt fast og forsøgte det bedste vi havde lært.

Trods de svære forhold med bølger på knapt 3 meter, lykkedes det alligevel at sætte et flot punktum for turen, med 2 torsk på hhv. 13 og 11 kg.

Nu var vejret virkelig også begyndt at være ”slemt” med vindhastigheder på op mod 15 m/s var alle mand klar til at komme i land! Efter den sidste hårde sejlads mod havn, mødte der os et ”væltet lokum” på dækket, og vi kunne gå i gang med at rydde op – overalt lå der fiskegrej, et par knækkede reserve stænger og fisk!

Godt trætte – med ømme arme – og en super fiskeoplevelse rigere ”daffede” vi hjemover omkring kl. 18.30

Dette var blot et enkelt eksempel på hvilket fortryllende fiskeri, der kan vente en hvis man vover sig ud på åbent hav. I Thy findes en række rederier, der har specialiseret sig i netop ture mod disse områder, nogle af Europas bedste havfiskepladser..!

Knæk og Bræk 

Casper Mølgaard