Geddefiskeri i Thy

Det bedste Geddefiskeri i DK…

En lystfisker beretning fra Thy

 

For alle os lystfiskere er der visse elementer i vores hobby, der ubetinget samler og binder os sammen: lykken ved at fange en flot og stærk fisk, nydelsen ved at færdes i naturen, eller spændingen ved at fiske i et nyt og urørt fiskevand.

De to første parametre kan vi alle nikke genkendende til, det er vel derfor vi alle finder denne hobby for nærmest uundværlig.

Lidt sjældnere er det, at få lov oplevelsen af, at fiske i vande, som er urørte. Hvor befolkningstætheden her i landet, er rimelig stor, kan vore fiskevande ofte være nærmest overrendte. Dog findes der stadig steder, hvor der kan opleves jomfrueligt fiskeri, i en klasse, der desværre er de færreste forundt.

 

Det er en tidlig forårsmorgen, disen ligger svagt hen over landskabet, temperaturen er på lige omkring 10 grader, og vinden er helt svag fra en vestlig retning.

Stille trækker vi båden ud i den store dybe sø, og kort efter snurrer elmotoren lydløst derudaf, vandet er spejlblankt og morgenen tegner godt.

Vi når hurtigt ud på omkring 15m vand, og rigger det lette trolling grej til, vi er 3 mand i båden, og fisker ganske simpelt - uden hjælp fra hverken downrigger eller dipsydiver, de store dybdegående wobler klare situationen helt af sig selv.

Nu sidder vi så her denne herlige forårsmorgen og nyder de spæde solstråler gennem den lette dis, jeg sidder ved roret og holder skarp øje med ekkoloddet, 15,16…19m under kølen, nu nærmer vi os et særligt spændene område, der før har givet store fisk.

Vi stirrer alle på loddet og pludselig dukker en ordentlig ”banan” op på skærmen, der er helt kontrol over situationen, præcis 15 sek. Efter vi ser billedet på loddet gir vi 2 klik mere på motoren, derefter helt i stå og så på trollingfart igen… Klask!

Linen hviner af hjulet, der er fast fisk for enden.

Det er en fantastisk fornemmelse at sidde med grejet i hånden, når en fisk hugger, så kan man nøjes med en enkelt stang, er dette langt mere intenst. Min fiskemakker begynder at lægge præs på den forårsstærke gedde, men den svare igen med flere hidsige udløb.

Den må dog overgive sig efter nogle minutters kamp i det kølige vand. Den kommer ind til siden af jollen, og vi kan roligt håndlande en rigtig flot gylden gedde.

Vi fortsætter fiskeriet et par timer endnu, og det ender med i alt 12 gedder denne morgen i Thy.

 

Landskabet og de åbne vidder i Thy byder på mange søer i store størrelser, men ganske ofte kan man opleve et mindst lige så intenst fiskeri, krydret med unikke naturoplevelser, i de talrige mosehuller spredt udover det storslåede landskab.

 

Man behøver ikke stå tidligt op for at få godt fiskeri. Vi valgte at denne lørdags morgenfiskeri skulle afvikles ved fjorden og satsede først på mosen senere på dagen.

Efter en solid frokost og en kølig ”Thy”-pilsner indtaget på brinken ved mosen, er vi mere end parate til et ”tandsættende” stævnemøde med det lettere kastegrej.

Vi har begge rigget til på middelsvære 9’ stænger, og monteret nogle efterhånden godt slidte gedde blink for enden af wire forfanget.

Hver især har vi udset os et par spots, som først skal afprøves, ved disse moser skal man ikke satse på de fri vandmasser. Her skal fiskes langs grødebrammer, sivkanter og åkander. 

I det let plumrede gullige mosevand er det næsten umuligt at lokalisere gedderne, selv brille med anti refleksion kan sjældent hjælpe ret meget.

Jeg lægger mit første kast tæt op af sivkanten, nok lidt for tæt, for blinket sætter sig fast.

Nå - jeg prøver igen….Denne gang ligger blinket perfekt. Stille tages de første omgange på hjulet og stedet viser sig at være rigtig udvalgt, en tydelig, men forsigtig trykbølge følger efter, men fisken hugger desværre ikke. Det sætter adrenalinen lidt i vejret, og med dyb koncentration lægges endnu et kast præcis samme sted, efter blot et par meters indspinning kommer trykbølgen igen til syne.

Et kort sekund efter laver jeg et spinstop på blot 2 sek. Jeg sætter i gang igen, og så falder hugget!

Fisken tager et kort, men hidsigt udløb, det er ikke en kæmpe fisk, men den kæmper som en gal, og det er forrygende underholdning på det lette spinnegrej.

Gedden landes roligt med gællegrebet, og afkroges forsigtigt på en pude af vandpest inden på det lave vand.

Vi fortsætter fiskeriet endnu et par timer, og de vildt ”fightende” mosegedder falder konstant for vores agn. 

Thy, byder på en sjælden mangfoldighed indenfor lystfiskeri og natur, som et at de meget få steder i landet, er der her stadig mulighed for at opleve jomfrueligt fiskeri, og dette i en klasse og kvalitet der kan tage pusten fra selv inkarnerede og garvede lystfiskere.

 

Knæk og Bræk 

Casper Mølgaad